my friends:

Sunday, November 13, 2011

ketuat

maaf kalau korang geli..
tapi mesti ramai xtau pasal ni kan...
aja xnak bagi gambar sebab mesti korang xnk tgk..
so sape2 yang nak tau ape tu ketuat pergila dekat google image ok..
aja nak share pasal ketuat ni dekat korang sebab aja adalah salah seorang pesakit ketuat..
baru je kena...
dan aja baru tau rupe2nya ketuat ni bukan je kena time kite luka...
tapi rupenya faktor persekitaran juga mempengaruhi pertumbuhan ketuat ni...
berdasarkan pengalaman seorang akak yang aja jumpe time pergi klinik kamis ari tu...
dia cakap potensi ketuat tu merebak dekat kawasan asrama sangat la tinggi...
patut la aja kena...
bukan aja seorang je ok yang kena ketuat dekat hostel aja tu..
tapi ada gak segelintir kawan aja yang kena....
kitorang ingatkan pakai kasut kotor or pape jela...
rupenya permukaan lantai yang berair,toilet yang kotor juga mempengaruhi jangkitan ketuat ni ok....
ini info yang aja jumpa dekat google

Ketuat sebenarnya bermula kerana virus menyerang pada kawasan yang diminati oleh virus bernama  Human Papilloma.
Ketuat sebenarnya ada 150 jenis semuanya dan digolongkan dalam beberapa keluarga.
  • Ketuat biasa
  • Ketuat kaki (Plantar warts)
  • Ketuat filiform (Filiform warts)
  • Ketuat planar
  • Ketuat kelamin Genital warts (AJA TAKDE KETUAT KAT SINI…SERIUS SUCI!!!! Jangan takut nak kahwin dengan aja!!!)
Kita teruskan dengan Cara Nak Buang Ketuat :
Menurut EN WIKI – terdapat beberapa cara nak buang ketuat ni
  1. Salap asid salisilik
  2. Terapi cryo
  3. Podophyllin
  4. Interferon & asid trichloracetic (TCA)
  5. Pembedahan membuang ketuat
Cara tradisional yang saya tak pernah uji atau buat eksperimen pada diri sendiri :
  • Bancuh abu ubat nyamuk dengan air. Sapukan pada ketuat setiap hari sehingga ianya hilang.
  • Sapukan sedikit kapur sirih pada bahagian yang ditumbuhi ketuat. Biarkan kering beberapa minit dan jangan dibersihkan. Biasanya ketuat ini akan tanggal dengan sendirinya tanpa rasa pedih dan meninggalkan parut.
  • Ketika memasak dan menggoreng ikan, celupkan lidi atau batang sate ke dalam minyak panas, kemudian titikkan pada ketuat tersebut. Lakukan beberapa kali sehingga ketuat itu hilang.
  • Sapukan getah dari pelepah betik yang dipetik terus dari pokoknya ke atas ketuat. Biarkan ia kering sendiri. Lakukan beberapa kali sehingga ketuat hilang dan gugur sendiri.
  • Tumbuk lumat empat helai daun kesum kemudian campurkan dengan sedikit garam halus. Sapukan campuran ini pada ketuat.
  • Ikat sekeliling ketuat dengan benang jahitan pembedahan, ketatkan ikatan dan simpulkan. Darah tidak akan mengalir lagi ke bahagian yang dikat itu dan ia akan gugur sendiri selepas seminggu.
FAKTA!!!Darah ketuat boleh berjangkit!!!!!ini untuk sapa2 yang suka cabut sendiri tu...aja xberani nak kopek sendiri sebab takut...ehehe
itu je dari aja...
sekian...=) 

No comments:

Post a Comment

sharing is caring =)